Nelere İhtiyacımız Var?
- 2 adet aynı boyda kap
- 2 adet yumurta
- 400 mililitre sirke
- 400 mililitre su
Ne Yapıyoruz?
Ne Oldu?
Okyanuslardaki kabuklu canlıların dış kabukları tıpkı yumurta kabukları gibi yüksek oranda kalsiyum karbonattan oluşur.
Okyanuslardaki suyun asitlik derecesi yani pH değeri 8,1 ile 8,2 arasındadır. Deneyde kullanılan çeşme suyunun pH değeri yaklaşık 7,5’tir. Sirkenin yapısında ise asetik asit vardır ve sirkenin pH değeri 2-3 arasındadır.
Yumurtalardan birini çeşme suyuna koyduğumuzda kabuğunda herhangi bir değişiklik gözlemlemedik. Çünkü suyun pH değeri yaklaşık 7,5’ti. Fakat diğer yumurtayı sirkenin içine koyduğumuzda kabuğunun zamanla tamamen çözündüğünü gözlemledik. Çünkü yumurta kabuğunun yapısındaki kalsiyum karbonat ile sirkenin yapısındaki artı yüklü hidrojen iyonları tepkimeye girdi. Böylece kalsiyum karbonat çözünürken sonuçta kalsiyum asetat (Bir tür tuzdur.) ile karbondioksit oluştu. Yumurtayı sirkeye koyduğumuzda gerçekleşen tepkime sonucu oluşan karbondioksidi, sirkenin içinde açığa çıkan baloncuklar sayesinde gözlemleyebilirsiniz.
Okyanus asitleşmesi de tıpkı yumurta kabuğunun asitli ortamda çözünmesi gibi okyanuslarda yaşayan kabuklu canlıların dış iskeletlerinin zamanla çözünmesine neden oluyor.
Kaynaklar:
- https://sos.noaa.gov/datasets/ocean-atmosphere-co2-exchange/
- https://www.royalsociety.org.nz/assets/Uploads/Primary-CREST-and-Ocean-Investigations-Ocean-Acidification.pdf
- https://edu.rsc.org/feature/ocean-acidification/2020203.article
- https://e360.yale.edu/features/how-the-world-passed-a-carbon-threshold-400ppm-and-why-it-matters