Nelere İhtiyacımız Var?
- Süt
- Su
- Beyaz sirke
- Karbonat
- Isıya dayanıklı kap
- Süzgeç ya da süzgeç kâğıdı
- Su bardağı
Ne Yapıyoruz?
• Isıya dayanıklı bir kaba 1,5 su bardağı süt ekleyip ısıtalım.
• Süt ısındıktan sonra 3 çay kaşığı kadar beyaz sirke ekleyip karıştıralım.

• Sütte topaklanmalar oluşuncaya kadar ısıtmaya ve karıştırmaya devam edelim.

• Süt tamamen topaklandığında ısıtmayı durduralım ve oluşan topakları bir süzgeç yardımıyla sıvı kısımdan ayıralım.

• Topakları, içlerindeki sıvı tamamen süzülünceye kadar elimizle sıkıp, yoğuralım.

• Elde ettiğimiz karışımı yeniden ısıya dayanıklı kaba koyalım. Üzerine yaklaşık çeyrek su bardağı su ve bir yemek kaşığı karbonat ekleyip kabarcıklar çıkına kadar karıştırarak ısıtalım.

• Karışımı soğumaya bırakalım.

• Yapıştırıcımız hazır. Kazein tutkalımızı kâğıt ya da ahşap eşyaları yapıştırmak için kullanabiliriz.
Ne Oldu?
Sütün yapısında kazein proteini bulunur. Kazein moleküllerini sütün içindeki diğer maddelerden ayırmak amacıyla sütü ısıtıp içine sirke gibi bir asit ekledik. Bu durumda sütün içindeki kazein topakçıkları birleşerek büyüdü. Sütün kesilmesi amacıyla içine bir asit olan sirke eklediğimizden, oluşan kazein topakçıkları asit özelliktedir. Süzdüğümüz topakçıkların üzerine karbonat gibi bazik özellik gösteren bir madde ekleyerek karışımın nötrleşmesini sağladık.
Kaynaklar:
- Guo, M. ve Wang, G., “Milk Protein Polymer and Its Application in Environmentally Safe Adhesives”, Polymers, Cilt 8, Sayı 9, s. 324, 2016.
- https://sciencing.com/make-homemade-glue-out-milk-science-project-12106393.html
- https://www.science-sparks.com/make-glue-from-milk/
- https://edu.rsc.org/resources/developing-a-glue/459.article
- https://www.britannica.com/science/casein